tisdag 2 november 2010

Väddö-Närdinghundra nya tingshus i Häverösund



I anslutning till referatet i gårdagens nummer över högtidligheterna i Häverösund i torsdags, då dess nya tingshus invigdes, meddelas här ovan en bild av arikitekten Arvid Huss skapel-se, vilken talar för sig själv.

Tingshuset har fått sin plats i omedelbar närhet av Häverösunds järnvägsstation. Tomten inköptes 1918 av tingslaget för 1500 kr. och innehåller ½ har, d.v.s. ett tunnland gammalt mått. Den består av en barrskogsklädd höjd – och skymdes ej utsikten av skog från alla håll, skulle tingshuset ligga bedårande vackert och vara synligt långa vägar.

Som nu är märker man ej byggnadskomplexet, förrän man bildligt sagt, står vid ingången. Arikitekt Huss, byggnadens skapare, har utgått från denna miljö och fått fram en byggnad som, trots detaljrikedomen i arkitekturen, helt ingår i landskapsbilden.

Byggnaden är uppförd av sten med grund av inmurade kullerstenar – och från grund till takåsen är det ståtliga komplexet av äkta nordisk typ. Såväl härigenom som med avseende på indelningen och placeringen av de olika lokalerna har arkitekten på ett utomor-dentligt sätt löst sin uppgift.

Den stora domsalen är förlagd mitt inne i byggnaden, med lokaler för domare, nämnd, åklagare, vittnen, advokater – och arrestanter runt omkring. Häri-genom har vunnits fördelen av att de mindre lokalerna äro lätt tillgängliga och att tingsför-handlingarna mera ostört kan fortgå.

Akustiken tyckes vara god, dock bör domaren ”tala ur skägget” om han skall höras i hela domsalen, dess läktare och in i de olika hallar, som stå i anslutning till domsalen. Domsalens storlek är 100 kvm. med 7 meters höjd. Genom en sinnrik hissanordning kan norra väggen till stora salen helt upphissas till övre våningen.

Härigenom kommer den s.k. ”Blå hallen” att vid behov kunna användas till åhörarplatser, och även härigenom är detta tingshus enastående, ty antalet åhörare, som kunna övervara rättens förhandlingar kan då uppgå till minst 200!

Åt söder i byggnaden ha domaren och nämnden fått sina lokaler. Den förra i ett stort vackert rum, de senare i två, en matsal och ett samtals-rum. Här intill har placerats tre förvaringsrum för anhållna med vaktrum. Nordvästra sidan upptages av tvenne vittnesrum och hallar. Åt norr ligga rum för åklagare, advokater etc. En trappa upp åt norr ligga och en del svit med sovrum för domare med biträden, nämnd etc. Alla rum äro vackert inredda och möblerade.

En mäktig anblick visar domsalen och ”Blå hallen” i förening, då norra väggen upphissats. Genom arkitektoniska finesser i byggnadsväg och färg framstår denna gemensamma sal såsom en klass för sig, imponerande och ståt-lig. Det dekorerade taket i domsalen och dess färgverkan blev vid belysning på aftonen glänsande.

Taket är dekorerat i allegoriska målningar. Huvudmotiven äro rättvisans gudinna och lagens väktare. Huvudfärgen är röd. Salen i övrigt är målad i en mörkgrå färgton, med möbler och inredning mörka. Det hela verkar lugnande på känsla och nerver.

Givetvis äro alla nutida bekvämligheter tillfinnandes. Centraluppvärmning äger rum med varmvattensystem, elektrisk belysning etc.

I tornbyggnaden är inmonterad en större klocka hämtad från det gamla tingshuset vid Ortalund i Väddö. Den är gjuten 1815.

De, som närmast handhaft byggandet av det nya tingshuset, äro tinghusstyrelsen, med hä-radshövding Ringenson som ordförande och godsägaren L. Holmström å Lundås som vice ordförande och kassör. Övriga medlemmar äro nämndemännen W.E. Wedberg, Häverö,G. Östling, Hallstavik, E. Eurén, Hammarby, Jansson, Rickeby, Knutby, och lantbr. Gust. Pettersson, Norrsund, Väddö. Hr Holmström har varit den närmast ledande kraften och ned-lagt ett betydande och värderat arbete. Arkitekt för bygget är hr Arvid Huss i Råsunda och byggmästaren hr K. Ekström, Kulla, Björkö. Som byggmästarens högra hand och verk-mästare har tjänstgjort byggmästaren J. Petters-son, Norrtelje. Byggnadskontrollant har varit verkmästare G. Söderberg, Schebo bruk.

Värmeledningarne, vatten- och avloppsled-ningarne äro utförda efter konstruktion av ingenjör Helge Eriksson, Stockholm av fabrikör A. W. Lundin, ävenledes i Stockholm. Belysningasanordningarne äro konstruerade av ingernjör K. utförda av Roslagens elektriska bolag i Norrtelje. Skulpturerna äro efter modeller av skulptören Sven Boberg, Stockholm, och utförda av fabrikör P. J. Sandin, Norrtelje. Stenhuggeri-arbetena i övrigt äro utförda av stenhuggare från Vätö och all granit är hämtad från Lundås egendom.

Dekorationerna äro utförda under arkitekt Huss ledning och överinseende samt utförda av artisterna Erik Jerkhe och Lindelöf, Stock-holm, samt måleriarbetet i övrigt av målare-mästare Hj. Eriksson, Hallstavik. Inredningen och möbler äro levererade av Nordiska kompa-niet, Norrtelje möbelverkstad, Norrtelje snickerifabrik och Gimo snickerifabrik. Bar-riärer, grindar och räcken av järn från fabrikör P. Thalin, Norrtelje. Belysningsarmatur från glasmästare Ahlnér, Böhlmarks och Vikman och Viklunds i Stockholm. Mattor och draperier från Brunsons konstvävnadsskola i Stockholm.

För vattenuppfordringen är inmonterad av ingenjör Arvid Ingströms vattenuppfordring ”Universal”, bekant från förra årets utställning i Norrtelje. Plåtslageriarbetet har utförts av plåtslagaremästaren M. A. Pettersson i Väddö. Tingshuset har i uppförande dragit en kostnad om cirka 200,000 kronor.
Domarstolen är i sitt slag unik och är pietetsfullt restaurerad.

Den härstammar från Närdinghundra gamla tingshus i Knutby. Det gamla är gott, och kan det användas bör så ske. Bättre det än att se användbara saker som museiföremål. Icke användbara föremål ha sin givna plats i museer, på det kommande generationer må se hur fäderna bodde och levde.

Som slutomdöme är att anteckna, att arbetet på alla händer utförts gediget, med, som det förefaller, förståelse för uppdraget. Det hedrar alla medverkande krafter, och det återstår endast att gratulera tingslaget till dess monu-mentala tingshus och att önska det lag och rätt inom detsamma må skipas i oväld för fattig och rik under kommande tider.
J.N.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar