måndag 2 maj 2011

- Lördagen den 21:e maj har vi visning av tingshuset mellan 12.00 till 16.00

- Lördagen den 21:e maj har vi visning av tingshuset mellan 12.00 till 16.00.
Vi bjuder på fika. Edebovägen 1 Häverödal
Tingshuset visas upp  i ett O restaurerat skick, fler visningar senare under arbetets gång med förklaringar och beskrivning av material och tillvägagångssätt. 
Vår önskan är att öppna en Byggnadsvårdsbutik och ett Café med trädgård med visningar av huset.
Vi efterlyser äldre foton, historiska dokument, nedskrivna historier? 
Musik till kaffet genom OSQUAR MUTTER

Välkomna
 Nedan text från Riksantikvarieämbetet
- Från och med 1918 höll Norra Roslags domsaga ting i en hyrd lokal - den nuvarande hotellbyggnaden i Häverödal. Redan dessförinnan hade dock tingshusbyggnadsskyldige skaffat en tomt på orten där det nya tingshuset skulle uppföras. Byggnaden kom att uppföras mellan 1923-1924, arkitekt var Arvid Huss.

Tingshuset i Häverödal ligger mitt i det lilla samhället, inbäddat bland tallar på en kulle ovan den centrala genomfartsvägen. Mot gatan avgränsas tingshusträdgården av en kraftig naturstensmur som markerar husets monumentalitet och genom muren leder en stentrappa upp till gårdsplanen. Mitt emot tingshuset ligger den nu bebodda järnvägsstationen och ett par hundra meter bortåt vägen ligger den gamla hotellbyggnaden.
 
Anläggningshistorik 
TILLGÄNGLIGA BYGGNADSMINNEN: Häverödals tingshus uppfördes 1923-24 efter ritningar av arkitekt Arvid Huss. Det ligger vid Edebovägen ca 2 km söder om Hallstaviks samhälle.

Byggnaden är uppförd i putsat tegel med en respektingivande massiv portal i huggen roslagsgranit. Det högresta taket är försett med klocktorn. De branta takfallen är utsvängda. Förbindelsen mellan bottenvåning och övervåning är förlagd till ett friliggande torn, som påminner om en kastal. Den centralt belägna tingssalen saknar övervåning. Genom sin dubbla rumshöjd erhåller den ljus via en rad överljusfönster mitt på vardera takfallet.

Interiören hyser rikhaltig dekorativ utsmyckning, bl a ornamentala och allegoriska målningar av hög klass av konstnären Ernst Wilhelm Lindelöf.

Häverödals tingshus bär nationalromantikens prägel med framträdande historiserande drag. Byggnaden är helt oberörd av nyklassicismens stilideal. Det är således ett mycket sent verk i sin art och en sen milstolpe i slutet av den svenska nationalromantikens 20-åriga historia.

Förklaringen härtill - förutom arkitektens preferenser - kanske kan sökas i byggnadens funktion. Den skall myndigt väcka tanken på rättsstaten och lagens makt. I sådant syfte har den mera hävdvunna nationalromantiska stilen uppfattats som lämpligare än ett försök att gestalta rollen i den nymornade klassicismens strama dräkt.

Häverödals tingshus är ett av Arvid Huss mest framträdande verk. Med de stilmedel arkitekten haft till förfogande har han skapat en egenartad byggnad som bär hans personliga prägel. Byggnaden torde vara ensam i sitt slag.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Stockholms län, 1989-09-12, Dnr 11.392-37-88
 
http://www.bebyggelseregistret.raa.se/cocoon/bbr/anlaggning/sammanfattning_historik_desc.html?anlaggning_id=21300000013240 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar